IMPORTANTA APICULTURII
Apicultura (apis = albina, cultura = cultivare) este stiinta care studiaza viata, cresterea si
îngrijirea albinelor, în scopul obtinerii si folosirii produselor apicole si al polenizarii culturilor
agricole (DEI). Ca ramura a agriculturii, se bazeaza pe instinctul albinelor de a depozita rezerve de
hrana peste necesarul de consum, rezerve care sunt folosite de apicultor.
Pe meleagurile noastre apicultura s-a impus ca ocupatie înca din cele mai vechi timpuri. Marturii
în aces sens avem începând de la Herodot. Astazi, apicultura are nu numai o importanta
economica , ci si una ecologica si sociala. Daca la începuturi apicultura era practicata în mare parte
pentru avantajele de natura economica, astazi ea a capatat noi semnificatii în contextul globalizarii.
Cercetari recente au aratat ca albinele au un rol deosebit în mentinerea unui echilibru ecologic
stabil, mai întâi datorita faptului ca prin polenizare asigura perpeturarea nenumaratelor specii de
plante care se constituie ca hrana pentru celelalte vietuitoare din lantul trofic.
Importanta social a apiculturii provine din faptul c ofer un mod relaxant de petrecere a
timpului, în aer liber.
Albinele sunt insecte sociale dintre cele mai evoluate, ceea ce înseamn c realizeaz în
comun o serie întreag de activit i necesare supravie uirii speciei: cre terea urma ilor, adunarea i
prelucrarea hranei etc. comportându-se în acest fel asemenea unui organism. Familia de albine este
format din matc , albine lucr toare i trântori, împ r ire care este responsabil i de diviziunea
muncii în cadrul familiei.
Datorita capacitatii de a se adapta la diferite conditii de clima si vegetatie, albinele s-au raspândit
pe tot Pamântul. Adaptarea la condi ii de clim diverse a dus la împartirea lor pe rase. În conditiile
de clima si vegetatie specifice tarii noastre s-a format rasa Apis mellifera carpatica, albina
româneasc carpatin . Ea este foarte bine adaptat condi iilor de clim i cules din ara noastr ,
calit ile ei principale fiind:
· este foarte prolific ;
· are o slab predispozi ie la roire.
Particularitatea care face albinele s fie atât de utile omului este aceea c
acumuleaz hran peste necesarul de consum, surplus pe care acesta îl valorific .
Prin faptul ca asigura polenizarea plantelor, albinele au un rol deosebit în pastrarea
echilibrului ecosistemelor. Ast zi, albinele sunt folosite nu numai pentru produc ia
direct (miere, polen etc.) dar i pentru beneficiile care pot fi ob inute în agricultur
prin polenizare. Se afirm chiar c prin polenizare se ob in beneficii de 30 de ori mai
mari decât prin valorificarea produc iei directe. Mul i agricultori î i instaleaz
stupiîn solarii pentru a ob ine produc ii sporite.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu